sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Vlasnik sam Američkog staforda starog 8 mjeseci. Fizički je apsolutno u odličnom stanju, jako je lijep i jak. Ima približno 30 kg To napominjem, možda je bitna i njegova snaga u mom problemu. Problem je jer mi ga je auto udario, nije na autu nikakva šteta i vozač mi kaže da se micao u stranu ceste i kočio te ga je samo odbacio u stranu. Udario ga je u predjelu lijeve strane glave. Lijevo oko mu je krvavo, uho mu je krvarilo. Bio je kod veterinara koji nažalost nema aparat za CT. Kaže doktor da nije ništa slomio, ali da je vidljivo da je dobio jak udarac u glavu. Vrti mu se i nakon liječnikove terapije (3 injekcije) je miran i odmara. Pio je puno vode, jeo je dobro. Šetao je kad je došao od veterinara sporo i malo ga baca u lijevu stranu. Čak je sam ušao u auto, na suvozačevo mjesto. Doktorov savjet je da miruje večeras, ali da su šanse da mu se stvori ugrušak i da se ne probudi ujutro. Napravio bih sve da mu bude dobro pa ako imate bilo kakav savjet, preporuku za pregled, bilo što... bio bih Vam jako zahvalan.
Lijep pozdrav, Tomislav

O: Kao posljedica udarca motornim prijevoznim sredstvom vrlo često nastaju traume glave.

Trauma glave predstavlja tupu ili penetrirajuću ozljedu glave koju redovito prati smanjenje ili gubitak funkcija mozga koje može biti uzrokom potresa mozga, otečenja, kontuzije, razderotine, frakture, kompresije ili krvarenja. Naročito  treba obratiti pozornost na sljedeće simptome: abnormalna razina svijesti, razlike u izgledu zjenica, da li su udovi kruti ili mlohavi, neuobičajeni pokreti očiju, krvarenje iz nosnica, krvarenje iz ušnog kanala, napadi, držanje glave na jednu stranu. U slučajevima jakih tupih udaraca, padova sa visine, prometnim nesrećama i dr. dolazi do jačeg pomicanja odnosno potresa mozga.

Simptomi koji se uočavaju kod potresa mozga su: gubitak ravnoteže, vrtoglavica, razrokost, često i povraćanje, gubitak apetita i potištenost. Često je slučaj pucanja neke od krvnih žila u mozgu, što dovodi do slabijeg ili jačeg izlijeva krvi u mozak, što može imati za posljedicu i uginuće.

U ovakvim slučajevima obavezna je intervencija veterinara koji mora provesti određene dijagnostičke pretrage i posljedične preporuke za terapiju. Kompletna anamneza i opći klinički pregled najvažniji su dijelovi inicijalne dijagnoze ozljede glave. Prema prvim nalazima, veterinar može provesti neurološki pregled. Veterinar treba procijeniti zdravstveni status koji može uključivati procjenu funkcija mozga i određivanja lokacije ozljede. Kompletan neurološki pregled je ipak bolje napraviti kada je pas u potpunosti budan jer je u većini slučajeva potrebno procijeniti i da li su prisutne i teže ozljede poput ozljeda kralješničke moždine te unutarnjeg krvarenja. Tek kada je pas stabilan, provodi se ostali kompletan klinički pregled kako bi se uočile i manje ozljede koje direktno ne ugrožavaju život psa. Dodatne pretrage koje bi bilo dobro načiniti su: neurološki i pregled oka, prohodnost dišnih puteva, frekvencija disanja i otkucaja srca, prisutnost fraktura i krvarenja, analiza krvi (naročito razina hematokrita kako bi se isključilo krvarenja), biokemija krvi. Kontinuirani neurološki pregledi neophodni su u procjenjivanju progresije stanja i prognoze i ocijene terapije. Također, preporučljivo je načiniti RTG-snimku ili CT kako bi se odredile frakture i eventualne ozljede mozga. CT-om se determiniraju krvarenja, otečenja mozga, penetrirajuća strana tijela i duboke frakture lubanje. Također, rjeđe, može se načiniti MRI (magnetska rezonanca).

Liječenje trauma glave prvenstveno ovisi o uzroku i opsežnosti. Svaka terapija je  individualna,a  određuje se prema težini stanja i drugih faktora analiziranih od strane veterinara.

Najbitnije je nekoliko dana nakon ozljede pomno promatrati psa te ukoliko se uoče sljedeći znakovi zatražiti hitnu pomoć veterinara: zjenice su proširene ili postoji neuobičajeni pokret očiju, inkoordinacija, držanje glave na stranu ili hodanje ukrug, udovi koji se čine ukočenima ili pak mlohavima, krvarenja iz ušiju ili nosnica, napadi.

Prognoza ovisi o stupnju i području oštećenja mozga, odgovora na poduzetu terapiju te sekundarnim ozljedama. Oporavak može potrajati nekoliko dana od ozljede a povremeno je za potpuni oporavak nekih neuroloških znakova i funkcija potrebno i više od šest mjeseci. Veliku ulogu u brzini oporavka ima dob psa i fizička kondicija. Kod oporavka je ipak najvažnije strpljenje i pažnja vlasnika.

Predlažem Vam da se oko daljnje terapije i dodatnih pretraga posavjetujete s Vašim veterinarom. Savjet i drugo mišljenje možete zatražiti i na Klinici za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

OZNAKE: